V úterý 27. 10. jsme uspořádali okresní kolo již tradičního Poháru Josefa Masopusta ve fotbalu středních škol. Jednalo se o pátý ročník soutěže, kterou svým jménem zaštítil jeden z velikánů českého fotbalu. Josef Masopust letos na jaře bohužel zemřel, ale jeho sportovní poselství a duch fair play žijí dál.

Turnaje se letos zúčastnilo 6 středních škol okresu. Poprvé se hrálo na umělé trávě u Moniky, což se vzhledem k organizaci akce osvědčilo. Turnaj jsme pořádali za podpory OR AŠSK Chomutov, jmenovitě jejího předsedy pana Nobsta.

Přihlášená družstva byla nasazena, respektive dolosována podle výsledků minulého ročníku. Skupinu A tak tvořil loňský vítěz Gymnázium Chomutov, OA Chomutov (ESOZ – Černovická) a SPŠ a OA Kadaň, skupina B – SPŠ a VOŠ Chomutov, SŠES Chomutov (ESOZ – Průhon) a SŠTA Chomutov (SŠTGA – Pražská).

Celkovým vítězem se poměrně překvapivě stala OA Cv, když její hráči ve skupině porazili jednoho z favoritů Gymnázium Cv 1:0 (gólem z penalty) a ve finále až po penaltovém rozstřelu naše borce, když po základní hrací době byl stav 0:0.

Naši chlapci patřili k největším favoritům, skupinu vyhráli naprosto přesvědčivě po výsledcích 3:1 (SŠES Cv) a 4:1 (SŠTA Cv). Ve finále však neměli potřebné štěstí. Nastřelili tyč, nepromněnili minimálně další tři gólové příležitosti. Také náš brankář musel sice předvést jeden vynikající zákrok, ale … Na šance se bohužel žádná sportovní hra nehraje. Podruhé za sebou jsme prohráli ve finále penaltový rozstřel a snad jsme si tím vybrali smůlu na pár let dopředu. Bohužel nám letos odchází silný ročník, který budeme napřesrok jen stěží nahrazovat.

Za velké pozitivum turnaje považuji pohodový průběh v duchu fair play. Nehrálo se nijak nadměrně tvrdě, natož pak záludně. Děkuji touto cestou všem účastníků, vedoucím týmů i samotným hráčům. K hladkému průběhu přispěli i oba delegování rozhodčí (OS FAČR), z nichž jeden z nich je shodou okolností žákem naší školy (Petr Prokeš 2E).

Konečné pořadí:

1. OA Cv, 2. SPŠ a VOŠ Cv, 3. Gymnázium Cv, 4. SŠES Cv, 5. SŠTA Cv, 6. SPŠ a OA Kadaň

Naši školu reprezentovali: Kunart T., Masař P., Novák V. (E4), Bachor F., Blaško J. (A4), Hašek F., Jámečný V. (E3), Balák M., Trhlík P., Horáček L. (S3), Fazekaš A., Proll P. (TM3), Otáhal V., Svoboda T. (2E), Mencl D. (1C), Reiner D. (1B).

Všem borcům patří dík za úspěšnou sportovní reprezentaci školy.

garant turnaje, vedoucí družstva JK