Ve dnech 16.-17.4.2015 se v Brně na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity uskutečnilo česko-slovenské grandfinále (GRF) soutěže Prezentiáda+. Naši školu reperezentoval po výhře v krajském kole EchoTeam ve složení Jindřich Richter (kapitán), Robert Püschel a Tomáš Brada, všichni ze 2.B.

Za domácí úkol na GRF dostaly všechny středoškolské týmy vytvořit 20-30 sekundovou upoutávku právě na soutěž Prezentiáda+, ve kterém museli promluvit všichni členové týmu.

Do Brna vyrazili s doprovodem, p. uč. Pěknou, už ve středu, aby se na studentských kolejích Menzy mohli vyspat a následující den ráno byli plní energie na soutěžní úkol. Ve čtvrtek prezentovaly své úkoly týmy ze základních škol a týmy středních škol pracovaly celý den na vlastních projektech.

GRF bylo oproti krajskému kolu náročnější v tom, že týmy se témata pro prezentování dozvěděly až na místě. Měly tedy na promyšlení a přípravu jak prezentace, tak i projevu necelých 10 hodin. Bylo to proto, aby si členové týmů vyzkoušeli, jaké to je pracovat ve stresu. Prezentace jednotlivých týmů měly být 5 – 6,5 minut dlouhé.

Témata pro letošní ročník v kategorii středních škol byla:
1. Jazyk, kterému rozumí celý svět
2. Loutky dnešní doby
Náš EchoTeam si vybral “Loutky dnešní doby”. Kromě prezentace samotné připravili i letáky a doplňující webové stránky s dotazníkem pro případnou zpětnou vazbu z publika.

Sdružení stojící za soutěží Prezentiáda+, Student Cyber Games, nezapomnělo ani na odreagování v podobě workshopů od Microsoftu, který je generálním partnerem soutěže a měl pro soutěžící připraven i vlastní stánek s tablety a Xboxem One, a také výletem po Brně zakončeným v čajovně Utopia, toho se ale náš tým neúčastnil a piloval svůj projev na další den.

V pátek od rána probíhaly samotné prezentace. Pořadí se v průběhu dne losovalo. EchoTeam přišel na řadu ve druhém prezentačním bloku. Poté, co skončil i poslední třetí prezentační blok, všichni netrpělivě očekávali rozhodnutí odborné poroty, která se skládala ze zástupců sdružení Student Cyber Games, firem Microsoft, Huawei, Boxed a proděkana Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity. EchoTeam se nakonec v česko-slovenském grandfinále umístil na 12. – 13. místě z celkových 17.

Vlastní pocity členů EchoTeamu:

“Z grandfinále Prezentiády+ si odnáším hlavně spoustu zkušeností, které určitě v budoucnu zužitkuji. Soupeřili jsme s nejlepšími týmy z České a Slovenské republiky, mnoho z nich bylo na velmi vysoké úrovni, hodně jsme se od nich naučili. Chtěl bych poděkovat celému našemu týmu, který se dokázal semknout a i v takto krátkém čase promyslet celé téma, vytvořit prezentaci i další doplňkový materiál a připravit projev. Byl jsem nadšený z prostor atria Masarykovy univerzity, ve kterém jsme celý projekt vytvářeli, bylo přijemné, moderní a klidné,” uvedl Jindřich Richter, kapitán EchoTeamu.

“Byl jsem ve středu v čajovně a náramně jsem si to užil. Bral jsem to něco jako relax před náročnými dvěma dny Prezentiády,” vyjádřil se grafik týmu, Robert Püschel.

“Byla to pro mě první návštěva Brna a musím říci, že je to vstutku rušné a chaotické město, hlavně v pátek. Abychom s p. uč. Pěknou a J. Richterem nezůstali nepolíbeni místní kulturou a chaosem, udělali jsme si také ve středu výlet po Brně. Co se Prezentiády týče, souhlasím s Jindrou,” zavzpomínal týmový copywriter, Tomáš Brada.

EchoTeamu děkujeme za vzornou reprezentaci školy. Počínaje kvalifikací, přes krajské kolo až po grandfinále získal tým řadu cenných zkušeností, které využijí ve své profesní orientaci a v dalších ročnících Prezentiády, kde se utkaly s týmy z vyšších ročníků, které byly ve finále již poněkolikáté. Vždyť jsou teprve studenty druhého ročníku!

Velké poděkování náleží také Mgr. Evě Pěkné, která byla ochotna bez jakéhokoliv přemlouvání se studenty absolvovat tuto náročnou 3 denní akci a zajistit vše po stránce organizační. V žádném případě se nejednalo o výlet, neboť časový harmonogram soutěže byl časově velmi náročný s dlouhými přesuny me