Naši studenti se ve dnech od 19.-21. 3. 2015 účastnili exkurze do Polska s cílem navštívit město Krakow a Osvětim. V historickém městě Krakow nás nejdříve čekala prohlídka katedrály Wawel a následně prohlídka města. V další části dne jsme zamířili k židovské čtvrti Kazimierz, kde jsme si prohlédli synagogu. Druhý den nás čekala prohlídka koncentračních táborů Osvětim (německy Auschwitz). Oběma areály nás provázela průvodkyně, která nám popisovala místa a vyprávěla příběhy spjaté s těmito místy. Jako první jsme navštívili tábor Auschwitz I. Prošli jsme hlavní branou nesoucí nápis: „Arbeit macht frei“. Tento hrůzný symbol viděli snad všichni ve filmech, dokumentech nebo na fotografiích. Teprve až když ho spatříte na vlastní oči a projdete, neubráníte se myšlenkám, jak se asi cítili lidé, kteří sem byli za války odvedeni.
Po prohlídce jsme se přemístili do tábora Auschwitz II.-Birkenau (Březinka), která byla tvořena převážně dřevěnými stavbami, jen pár z nich zůstalo dochováno. Do centra tábora vede železnice, kudy přijížděly transporty. Mnohem vypovídající budou fotografie přiloženy ve fotogalerii tohoto článku. Děkuji studentovi Jindrovi Richterovi z 2.B za jejich pořízení a úpravu.
Exkurze byla organizována a vedena panem Mgr. Josefem Märzem z Gymnázia Chomutov. Kromě našich studentů a studentů Gymnázia se účastnily také Městské gymnázium Jirkov a Střední zdravotnická škola Chomutov (ESOZ).
Děkuji studentům za příkladné chování a tím i reprezentaci školy na této akci.

Příspěvek připravila
Ing. Eva Weinfurterová

Foto Jindřich Richter (2.B)