V rámci projektu ”Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje” se žáci naší školy, třídy S3, spolu s žáky ZŠ Březenecká účastnili 24. 6. 2014 exkurze ve firmě Toyoda Gosei Czech, s.r.o. v průmyslové zóně v Klášterci nad Ohří.

Před samotnou exkurzí halou II byli žáci v krátké prezentaci seznámeni s historií firmy TGCZ, s tím, že firma vyrábí součástky do automobilů světových značek: Toyota, Peugeot, Citroen, Opel, Suzuki, Subaru, Fiat, Mercedes, Ford, Honda, Nissan a dalších a především s výrobním programem haly II, pro kterou v roce 2005 získali certifikaci ISO/TS 16949 v souvislosti s výrobou volantů, airbagových modulů a funkčních dílů pro automobilový průmysl a ISO 14001/EMS, systém environmentálního managementu dovolující vývoj a výrobu volantů, airbagových modulů a funkčních dílů, včetně těsnění karoserií pro automobilový průmysl.

Po prezentaci si žáci prošli sklad, kde byli dopodrobna seznámeni s jeho logistikou, výrobní částí haly, kde viděli přípravu různých plechových ohýbaných dílů a jejich svařování, šití airbagů a nakonec výbuch airbagu, který byl záležitostí několika milisekund. Až na zpomaleném záběru na monitoru počítače bylo možné sledovat, jak se postupně airbag rozbaluje a jak důležité je jeho správné složení a umístění v automobilu, aby byla zajištěna dostatečná ochrana řidiče i všech spolujezdců.

Exkurze byla velice zajímavá. Žáci měli příležitost zastavit se a zamyslet na dnes již naprostou samozřejmostí zblízka.

Ing. Vlasta Galuszková