Vltava 2017 – vodácký kurz třetích ročníků
(AUTOR: JIŘÍ KOUBA)

Ve dnech 15. – 19. 5. 2017 se uskutečnil vodácký kurz třetích ročníků v povodí Vltavy, s ubytováním v kempu Vltava (mezi Větřním a Rožmberkem).
Kurz provázelo výborné počasí, sprchlo pouze první den večer. Sluníčka bylo tolik, až dělalo mnohým jedincům potíže s „přismahnutím“.
Do kempu Vltava se dlouhé roky vracíme proto, že jsme tu velmi spokojeni. Výhodná poloha kempu, výborná kuchyně, solidní ubytování a to vše v době, kdy se v této turisticky hojně navštěvované lokalitě pohybuje jen nepatrné množství vodáků. Kemp již podruhé v krátké době změnil provozovatele, ale pro nás to neznamenalo žádný problém. V objektu probíhají velké úpravy, ty nás však nijak neomezovaly, ba právě naopak. Jako příklad uvedu nový písek na beach volejbalovém kurtu.
Pochvala náleží našim svěřencům za jejich přístup a vystupování. Škole dělali dobré jméno. Kurzu se zúčastnilo 24 žáků, někteří výrazně pozitivně překvapili (oproti tomu, jak je známe z hodin TvS).
K tradičním činnostem přibyla jedna nová – paragliding. Samozřejmě pouze formou seznámení a úplných základů (zvednutí padáku ze země – start). Z tradičních činností připomenu sjíždění řeky na C2 (turistických) z Vyššího Brodu do kempu, splouvání řeky na raftech (návštěva Českého Krumlova), vyjížďka s instruktáží na sea kajacích (Lipno), jízda na raftech v divoké vodě (kanál České Vrbné – České Budějovice), slaňování (most v bezprostřední blízkosti kempu), netradiční hry (v prostoru kempu).
Poděkování náleží bratrům Šatavovým, kteří kurz opět zabezpečili jako přepravci, poskytovatelé služeb a materiálu, instruktoři i lékařská služba. Jejich přínos pro náš kurz je zásadní. Kurz opět připravila paní učitelka Koubová, v samotné realizaci jí byli dále nápomocni kolegové S. Pohl a J. Kouba.
Kurz hodnotíme jako velmi vydařený. Nedošlo k žádnému vážnému úrazu, což je pro nás jednoznačná priorita. Prasklá karabina při slaňování nás sice vystrašila, ale díky správnému jištění bylo nebezpečí zažehnáno. Nejvážnějším úrazem byla tak rozřízlá noha nejmenovaného borce Jakuba S. (vlastní hloupostí) při vstupu do vodního koryta bosou nohou.
Tak zase snad za rok s budoucími třeťáky na Vltavě 2018.