Dne 20. 12. 2016 se v sídle českého Microsoftu v Praze konalo finálové výběrové kolo do prestižního rozvojového programu pro nadané středoškolské studenty – Studentské trenérské centrum (STC). Cílem tohoto programu je příprava budoucích specialistů a vedoucích pracovníků se zaměřením na informační technologie.

Z krajského kola do finále postoupilo z naší školy 8 studentů. 60 studentů, kteří se do finále dostali, se postupně představilo před jednou ze dvou porot. Měli zhruba 10 minut, aby porotu přesvědčili, že zrovna oni jsou ti, kteří by měli být v novém ročníku STC.

Celkem bylo vybráno přes 30 studentů, mezi nimiž jsou i 4 studenti z naší školy. Jmenovitě Jiří Vávra (V3), Čeněk Urbanec (2.C), Robert Tongel (2.B) a Petr Skuthan (2.D). Gratulujeme! Tito studenti rozšířili řady programu STC u nás na škole na 8 lidí.

Již třetím rokem tedy bude mít naše škola své zástupce ve Studentském trenérském centru a již druhým rokem jsme škola s největším počtem STC studentů v České republice.

Mimo vzdělávání, odborných stáží, účasti na technologických konferencích, dalších akcí ze strany Microsoftu a exkurzí ve firmách připravuje STC na škole také své vlastní projekty jako např. školení učitelů na Office 2016, stánek na DOD, Skype ve výuce angličtiny, konference Ovládněte budoucnost na SSŠMEP atd. (celkový seznam aktivit našich studentů v programu STC naleznete zde).



Co STC obnáší?

První rok se studenti naučí do hloubky pracovat s kancelářským balíkem Office, jehož znalost poté mohou stvrdit mezinárodně uznávaným certifikátem Microsoft Office Specialist (MOS). Zároveň se studenti učí efektivně komunikovat, prezentovat, rozvrhnout si čas (time management) a také řídit tým. Tyto znalosti využijí ve své spolupráci se Vzdělávacími centry Microsoft Partners in Learning, kde mají mimo jiné šanci vyzkoušet si roli lektora na oficiálních školeních Microsoftu. O velkých prázdninách probíhá Letní škola STC – několikadenní událost plná workshopů, přednášek a týmové práce přímo v budově českého Microsoftu v Praze. Studenti STC mají možnost setkat se s inspirativními osobnostmi, podívat se na zajímavá místa a získat profesní zkušenost na stáži v Microsoftu.

Ve druhém roce si student zvolí, podobně jako na naší škole, konkrétní zaměření – software nebo podnikové technologie. STC je zakončeno absolventskou prací. Ti nejaktivnější mají šanci získat pozvánku k členství v prestižním programu pro vysokoškolské studenty – Microsoft Student Partner (MSP). Studenti STC získají nové vědomosti, cenné zkušenosti, nová přátelství a lepší start do budoucí kariéry. Zapojení do programu trvá ideálně od druhého do posledního ročníku střední školy.