V pracovním týdnu 16. – 20. 5. 2016 se uskutečnil již tradiční Vodácký kurz třetích ročníků na řece Vltavě. Kurzu se zúčastnilo 29 žáků. Musíme pochválit všechny žáky za aktivní přístup i chování. Chlapci i děvčata hýřili aktivitou, což nebývá úplně pravidlem. Radost s nimi spolupracovat.

Program kurzu připravila vedoucí kurzu paní učitelka Koubová následovně.

V pondělí příjezd do kempu Vltava, ubytování, aklimatizace. Přijeli jsme s malým (středně velkým) zpožděním, ale v pořádku.

V úterý cesta busem do Vyššího Brodu, krátký nácvik jízdy na turistické kánoi a po té pádlování do domovského kempu cca 24 říčních km zpestřených třemi jezy. Přestávka v Rožmberku na „papú“ je již také tradicí.

Ve středu byl hlavním programem výjezd na Lipno, kde si naši svěřenci vyzkoušeli po skupinách jízdu na seakajacích. Konečně se nám také podařilo sestavit patřičnou skupinu deseti in – line bruslařů, kteří absolvovali cca desetikilometrový úsek po břehu přehrady. Na stejné trati se další skupina nadšenců proběhla s paní učitelkou Koubovou. Večer chlapci a děvčata absolvovali po skupinách lezecký výcvik na přilehlém mostu přes Vltavu, na dalších stanovištích soutěžili v netradičních disciplínách. Chvíle hrůzy při lezení střídala „chechtaná“ při chůzi na chůdách nebo „šestilyži“.

Ve čtvrtek následovala raft-etapa do Českého Krumlova s dobrovolnou prohlídkou města. Urazili jsme cca 14 říčních km, překonali jsme pět jezů a prošli jsme si po skupinkách centrum jednoho z nejkrásnějších tuzemských měst. Někteří našli restaurační zařízení s televizí, aby mohli sledovat alespoň část čtvrtfinále MS v ledním hokeji Česko – USA. Na závěr dne proběhla finálová soutěž her v přírodě. Škoda jen podvrtnutého kotníku jedné z dívek.

V pátek jsme zabalili, opustili základnu a přemístili se do Českých Budějovic na umělou slalomovou dráhu v Českém Vrbném. Zde se naši již zkušení borci odhodlaně vydali vstříc mohutným peřejím divoké vody. Jedna „vyklopená“ posádka není špatné skóre, drobné zranění utrpěla naštěstí jen naše kapitánka.

Žáci byli nejen šikovní (většinou), ale také jejich chování a celkový přístup hodnotíme ještě jednou na výbornou a chceme jim touto cestou poděkovat .

Počasí nám nakonec vyšlo perfektně, jen v noci nám bylo „trochu chladněji“.

Jako naprosto vynikající hodnotíme kuchyni. Měli jsme výběr ze dvou chodů a dvou příloh, každé jídlo bylo velmi chutné a množství vyhovující i pro chlapce ve vývinu. Velké poděkování patří paní Čermákové, provozovatelce kempu. Díky dlouholetým velmi dobrým osobním vztahům s místními zde nacházíme pro naše žáky vynikající zázemí.

Poděkování náleží všem instruktorům, našemu milému kolegovi panu učiteli Pohlovi a bratrům Šatavovým z Va – ski sportu Šatava.

Jménem vedoucí kurzu M. Koubové, zpracoval instruktor
J. Kouba